0 Comments

A lakásáfa-változás hatása az épületgépészetre

A 2018-as év végén sokakat foglalkoztatott, miként dönt a Parlament az ötszázalékos lakásáfával kapcsolatban. Megannyi fordulat után november közepén az Országgyűlés végül elfogadta az új adócsomagot, és korlátok közt, de maradt a kedvezményes adókulcs az új lakásokra. Szétszálazzuk a történetet és a szektor szereplőinek segítségével megvizsgáljuk, hogy a döntés milyen hatást gyakorolt az épületgépészetre.

Az országgyűlési képviselők 2015 decemberében szavazták meg, hogy az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója a normál 27 százalékos szintről 5 százalékosra mérséklődjön a 2016–2019 közötti négy évben. De tekintettel az uniós elvárásokra, különböző megkötések is kerültek az intézkedésbe: a csökkentett áfa nem a teljes építkezési folyamatra vonatkozott, hanem csak az értékesített lakások végső árban jelentkezhetett, valamint további korlátozásként csak olyan többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásoknál érvényesült, amelyek

  • hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert
  • illetve az olyan egylakásos lakóingatlanoknál (például családi házak), amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Forrás: vgfszaklap.hu